Scoil: Cill Ainbhthin (uimhir rolla 14591)

Killannin, Co. Galway
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

Ar an leathanach seo

1. Deirtear nuair a bhí teach na Rosa ghá dhéanamh go ndeaca lucht a dhéanta ag tóruigheacht clocaí le h-aghaidh na mballaí agus sul a d'imtigheadar dubhairt an máighistir leo "Anois" ar seisean "imthigidh libh go teampill breachá [?] agus líonaigidh bhur gcárr le clochaí ann agus pér bith céard a d'éireáchadh libh is mise a bhéas cionntach leis" agus chuadhadar ann. Thug siad na clochaí as agus ar maidin nuair a d'éirigh an aighistir bhí a ceann iompuighthe siar. Ó an lá sin go dtí an lá indhiu deirtear nach ceart bacadh le sean foirgnidhthí ar bith.
    Máire Ní Uigínn
    Doon, Co. Galway