School: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. Galway
Tomás Mac Confhaola

1. (continued from previous page)
    breagh dhá atáir agus da mháthair agus sé an tainm a bhí ar seán "The high Fisher man of Ireland. Nuair a bhí sé dhá bhliadhain imtighe dubhairt sé leis an mbean go gcaithfead sé dhul abaile go bfeicfeadh sé a atair agus a mhátair. Dubairt sé leis ma bhí sé ag dul go heirinn dhá dtughad sé aon blas leis a'r crutaigh Dia riam as eirinn nac bfeicfeadh sé aon amach uirrte féin arist go luath. Chuir sí an soiteach leis. Dubairt sí leis go bfagfadh an soitheach é san aith cheadhna ar fhagh sé. Nuair a tanaigh sé ngar de'n talamh do stad an badh agus chuaidh an bad fadá amach agus cuaidh sé isteach inntí. Thanaig sé ag an teachain a raib siadh i dtosac agus ní raib ann acht sean-bhean a bhí ag tabairt aire dé chéara. Dfiafruigh sé dhí cé'n ait annseo a raib Seán an iasgaire gus seárd dubhairt leis go raib "hotel. aighe annsin huas gus fear ar bith a thabharfad seán an iasgaire air go raib ceadh aige é chaitheadh. acht tabair The high fisher man of Ireland air. Chuaid sé suas ag an teac na' raib a atair agus a mháthair ann. Ní raibh fhios aca cé bhí ann. Faoi dheireadh daitnuigh siadh é agus ní raibh fhios aca céard a dheanfad siad leis le failthe roimhe mar bhí siad ag cheapadh nach bhfeichfead siadh aon amach go deo air. Nuair a caith sé mí annsin sa mbaile dubairt sé go gcaithfead sé a dul ar ais go dtí an bean arist. Bhí a mháthair ag iarraid bronntás a chur leis ach chuir sé suas dhóibh. Annsin nuair nár ghlach sé tada
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg
    AT0316: The Nix of the Mill‑pond