School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua (Cailíní)

An Cheathrú Rua, Co. Galway
N., Bean Uí Cholchúin

1. (continued from previous page)
    cuid aca a bíonn fíreannac freisin. Ní'l sé fada o shoin ó d'innis fear dhar ainm Pádraig Ó Loídear sgéal faoi fear a bhí ann fadó.
    Bhí fear ann fadó a dubairt sé agus bí bríste nuadh aige agus tug sé go dti an cáilliúr é le é a déanamh, agus mí indiad sin bí an brste déanta ag an cailliúr agus bí an ríméad air. Annsin nuair a tháinig sé abhaile chuir sé air an bríste agus bí sé beagán ró-fhada dó agus ní raibh fhios aige cad a déanfadh sé leis an mbríste agus sa deiread dubairt sé le na máthair go gcaitfeadh tú píosa a bhaint de'n bhríste seo mar tá sé beagán ró fhadha agam "deanfad sin" arsa a mháthair nuair a beid am agam ar ball. Ní raibh aon mhaith aige ann, mar bí an deifir air. Agud chuaid sé go drí a dreab-súir dárab ainm Brighid agus dubhairt sé "a Bhrigid" arsa eisean "bainfidh tú píosa de mo bhríste" a dubairt sé. "Ar ball" arsa Brigid nuair a bheadh an caca seo déanta agam" agus "fan cupla noimead" arsa Brigid leis.
    Máire Ní Fhlaithbhearthaigh
    Pádraig Ó Lóideáin