Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a choinnghós sé amach ó'n áill a mbeidh an báírneach ortha. Cé gur iasg sliogánach é ní mórán tóir áta ag na h-iasgaire air. Ar a shon sin deirtear gur mhaith an baoite truisc agus brain é. Ar cloch gabhrú is mó a fhásas an báirneach, agus is deacair a ghreim a bhaint dhí. "Tara agus sgian agat ag dul dhá bhaint manam nach mbeidh sé na chodhladh. Ar an nós céadhna dhá mbeadh sgian agat agus a leath a bhaint agus do mhéir a chuir faoí dhá chrochadh na gheárr go mbeadh féírín agat. Deirtear gur san oidhche is mó a sholáthruigheas sé a chuidh bídh. Deirtear nach mbíonn an báirneach na shéasúr nó go bhfuighidh sé a thrí sháth d'uisge an Aibreáín. Is breac ann deas é an báirneach dhá mheadh sé fhéín agus a chuid súgh rostaí ar an bpláta.
    Pádhraig Ó Cualáin