Scoil: Coill Maolacáin (uimhir rolla 12644)

Béal Átha na mBreac, Co. Galway
Anna M. Ní Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Tá Reilig Bréanáin ann le tuairim-is dhá chéad bliadhain. An uair sin, bhí arm Connachta ag dul thart an tir seo. Cailleadh oifigeach mór de'n arm ins an áit a bhfuil Cabhair anois. Sul fuair sé bas, d'iarr sé orra é a chur ins an áit is mó a bheadh beithidhigh in a luigh le chéile ar maidin, agus sé an áit a bhfuil an reilig anois a bhí na beithidhigh in a luigh le chéile. Do cuireadh ann é agus ba é an chead duine a cuireadh i mBréanán. Ní raibh aon balla thart timcheall air suas go h-ochtmad bliadhain ó shoin, agus nuair cuireadh aoinne ann, cuireadh siad clocha móra ar an uaigh ar fhaitchíos go gheobhfaidh na madra an corp agus tá carnán de clocha le feiceál i lár an reilig fós.
    Mairghéad Ní Bhreathnach
    Mám Gamhna, Co. Galway