Scoil: Scoil N. Bríde

Baile na nGall, Co. Kerry
Síle Granville

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus i ag luascadh lei go sáil. Dhein sí fa dhein na mna boichte agus ní fada go raibh si buailte lei. Do labhair si as Gaedhluinn lei. Do labhair an bhean bocht lei. Bhíodar tamall ag cainnt. Tharraing an bhean bhocht anuas chuichi cúrsaí an tsaoghail agus an dealbhas. I gceann tamaill chuir an bhean óg uirthi a caipín agus dubhairt si go gcaithfeadh si bheith ag imtheacht. Ach sar a imthig si chuir si a lámh 'na póca agus tharraing si anois bille £100 agus shin sí cun an bhean bhocht í. Annsan d'imthig si lei amach 'on fairrge sios fén uisge agus ní fheacaid sí riamh ó shoin í.
    D'imthig bhean na Muirbighe abhaile agus gan fhios aici cad a dhéanfadh sí lei féin ná le na cuid airgid.
    Dhein si suas an tig agus bhí si ar cheann do's na mnaoibh ba saidhbhre ar an Muirbhig.
    Nora Ni Chinnéide