Scoil: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Kerry
Ss. Ó Conchabhair

Ciste óir i bfolach
    Tá sean-fhear i mBaile an Muillin. Tómás Ó Cinéide is ainm do. Tá a thigh tuairim is ceathrú míle ar an dtaobh thiar do Dhaingean Uí Cúise.
    Tá páirc aige dar b'ainm di an Cill Breach. Tugtar an tainm sin uirthi mar tá sí lán do clocha. Deirtear go raibh ór curtha ann. Níl fhios ag aoinne cé chur ann é. Níl eolas ag aoine leis caithin a cuireadh ann é.
    Lá dá raibh Tomás ag cur cré ar phrátaí sa phairc sin do nocht sé fáinne óir. Bhí Thomás na bhucahaill an-óg an uair sin.
    Do thug sé an fáinne leis abhaile. Bí na focail seo scríobhta sa fáinne ar an dtaobh istig, "Behold thy end". Thug athar Thomais an fáinne
    Máire Ní Dhúbhda
    Cnoc an Bhróigín Thiar, Co. Kerry