Scoil: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

Do bhí baintreach na cómhnuidhe i bparóiste Fionn Trágha fadó agus bhí aon mac amháin aici.

Do bhí baintreach na cómhnuidhe i bparóiste Fionn Trágha fadó agus bhí aon mac amháin aici. Amadán mór a beadh an mac san agus tugtí amadánín na bréide glaise air, mar chuir a mháthair go dtí an daingean é lá ag díol bréide glaise. sar a dh'imthig sé dúbhairt a mháthair leis gan sgilling an t-slat d'fhághail air.
    Nuair a bhí se leath slíghe ann do tháinig maidrín amach as tig agus do bhí sé ag sgreamhuighil air. Do mheas an t-amadán go raibh an madra ag rádh, "Tabharfadh duit sgilling an t-slat duit air. Chaith sé chuige an bréid, agus dúbhairt sé leis an t-airgead do bheith oireamhnach nuair a bheadh sé ag teacht abhaile mar chuaidh sé féin go dtí an aonach.
    Nuair a bhí sé ag teacht abhaile do chuaidh sé isteach sa tig agus d'iarr sé an t-airgead ortha. Do bhí iongnadh ortha agus dúbhradar ná bhfeacadar aon rud aige an maidrín. Bhí sé ag báisteach agus thug muinntir an tíghe casóg do agus dúbhradar leis é do chuir abhaile lá éiginn eile.
    AT1541: For the Long Winter
    AT1600: The Fool as Murderer