Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. Cistí óir i bhfolach
    Tá lios in ár gcuid talmhan-na. Deirtear go bhfuil ór curtha i bhfolach ann. Nuair bhí na lochlannaigh ag dul chun catha ar an dtaobh theas de Chuan Fionntrágha do chuireadar an t-ór agus gach rud luachmhar a bhí acu i bhfolach ann. Do chuireadar peidhre broc á féireacht (fairitheach) agus tá siad le feiscint riamh ó shoin go mór mhór dá mbeadh aoinne ag mothúghadh san áit san oidhche. Do dhein daoine áirighthe iarracht ar an t-ór 7rl. do fhághail. Do bhí poll mór déanta aca agus fé dheire thángadar go dtí leac mhór. Bhíodar díreach ag tógaint na leice nuair a dhún an poll isteach ortha. Mhúcadh duine aca agus tháainig an cuid eile saor. Níor thug aoinne riamh ó shoin aon iarracht ar na rudaí d’fhághail mar bhí eagla ortha. Tá casán ag dul ón lios so fé thalamh go dtí gach lios i mbaile
    Máire Ní Fiannachta
    An Baile Mór, Co. Kerry