Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Do bhí buitléar ag Tighearna Fiontrágha fadó Seán Mac Dómhnaill dob' ainm do. Fear beag suarach do béadh é. Ní raibh sé acht tímcheall 4 troighthe ar aoirde. Dó bhíodh na seirbhísig a bhí ag an dTíghearna ag magadh fé 'á rádh leis na féadfadh sé cat do léimeadh. Tháinig fearf air uair chúcha i do leim sé an Chúirt a bhí ag an dTíghearna. Ní fhéadfaidís aon rud do rádh leis annsan mar ná raibh duine riamh a leim é acht é. Do b'é an tsnámhaidhe do bfearr a bhí riamh i gCiarraidhe é. Thug sé cuid mhaith dá shaoghal ag snámh. Lá amháin chuaidh sé ag snámh agus bhí sé tímcheall go amach ón dtalamh nuair do tháinig eagla ar agus do chuaidh sé an ghearraid ar
    Seán Ó Gribhthín
    Muileann an Ghlíomaigh, Co. Kerry