Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. Scoil Scairte
    Do bhí scoil fóidín i Móin an Ríogh tímcheall na bliadhna 1800 agus is é an ainm a bhí ar an múinteóir ná "Bazley. Béarla ar fad a bhí á múineadh aige agus béarla ar fad a labharfadh Bazley. Ní mór an béarla a bhí ag na daoine an uair sin annso. Bhí fear darbh ainm Tomás bán ag dul chuige. Ní fhéadfadh sé faic do fhoghluim. Lá amháin d'iarr an máighistir air cá raibh an Pápa. Era I dont know sir arsa Tomás. Dubhairt Tomás an sgéal sa bhaile nuair do chuaidh sé abhaile. Lá arna mháireach tháinig a athair dtí an scoil. Dubhairt sé leis an máighistir glanadh amach as an áit go tapaidh mar ná raibh sé acht ag déanamh seóiníní dos na daoine agus ag milleadh na tíre. Dúbhairt an máighistir leis go raibh Tomás ina amadán críochnuighthe agus ná raibh sé ábalta ar focal Béarla do labhairt. Dúbhairt athairThomáis go raibh Tomás ábalta ar ar ísleáin do
        1. buildings
    Seán Ó Gribhthín