Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. Fear Cáileamhail
    Tá fear 'na cómhnuidhe i Sráid Éoghain sa Dainghean. 'Sé an ainm atá air ná Donnaca Maceileód. Téidheann sé mór-thímcheall ná háite ag bailiúghadh prátaí. Bíonn deabadh air i gcómhnuidhe chun a bheith thar nais san nDainghean sara dtuiteadh an oidhche. Lá amháin bhí sé ag bailiúghadh prátaí i mBaile an Góilín agus sar a raibh an mála lán aige bhí an tráthnóna déanach tagaigthe. Cuaidh sé síos go dtí an dtráig. Caith sé dho a chuid éadaig agus chuir sé anáirde air a ceann iad. Ceangal sé an mála prátaí tímcheall air agus snámh sé treasna ó Bhaile an Góilín go dtí an Dainghean. Bhí sé traocta nuair a shrois sé an taobh eile agus dúbhairt sé go ndéanfadh sé airís é dá mbeadh gá leis. Tugtar "Johnny ate a bit" ar an bhfear san i dtaoibh an méid mór bídh a itheann sé. D'íosadh sé bíadh
    Máire Ní Ghríbhthín
    An Baile Mór, Co. Kerry