Scoil: Cillíneach (uimhir rolla 12412)

Killeenagh, Co. Kerry
Dd. Ó Cuill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tuairm sé nó seacht do blíantaibh roimhe sin. Nuair a connaic sí íad dubhairt sí "Ó Mhuise a Shiobháin tá tig na mban ruadh thré bhár lasrach," Ní túisce a bhí na focail as a bhéal aici nuair d'imthigheadar agus íad ag ologón agus gach "Ó mó Sheáin so bheidh sé dóíghte" asta. Níór fheaca an bean ó shoin íad.
  2. Bhí sean fhear na chómhnaidhe in Abhainn na Sgáil tuairim trí fichid blíán ó shoin. Bhí bothán beag aige in aice an droichid. Gach oidhche teigheadh sé ag bothánaidheacht agus bíodh sé amuigh go deidhneach san oidhche ach ní féídir leis na daoine maithe gabhail leis mar ní theigheadh sé riamh amach gan maide draighin duibhe na dorn aige.
    Thárla aon oidhche amháin go raibh sé ag teacht abhaile agus í i bhfad amach san oidhche agus é in a aonar mar ba ghnáth leis. Caithfidh sé dul thar reilg agus nuair a bhí sé dhireach ag geata na reilge do connaic sé an rud bán istig agus é na suidhe ar bár tuabhma. Brsotuig sé air, ach níor leig an sprid, mar sé ann dul ach trí céimeanna nuair a bhí sé na dhiaidh agus sodar saoghalta fé. Dubhairt sé leis an bhfear go raibh sé ag fanamhaint leis ar feadh na h-oidhche, agus go raibh se in ám dó bheith na codhladh fadó. "Mar sin féin" ar seisean"tá bosca istig san reilg agus tá dhá bheartíní ann. Tóg ceann díbh agus beidh tú
    Seán Ó Muirchearta
    Caheracruttera, Co. Kerry