Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    de Mheitheamh agus théigheadh na daoine suas go dtí an aifreann. Thagadh na daoine i bhfad agus an gioract go barr Cnuc Bréanainn cun an aifreann déisteacht. Cuaidh an tEasbag Ó Muirchearthaig go dtí an Aifreann leis agus do bhí na mílte daoine ann agus ón lá san amach ní bhíonn mórán daoine ann. Do thóg Branndán seípéil beag ann é féin agus a cuid monac cun aifreann a leígheamh ann agus ón cionn an tSeípéil sin tá cros adhmaid. Ar bhár hEisc tá cloch mór na sheasamh. Branndán a cuir na sheasamh é idtreó is ná raghadh éinne amugha sa faill mar tá ana faill ar gach taobh do. Deir na daoine go bhfuil monach curtha ag béal tobair