Scoil: Scoil N. Erc

Baile an Mhúraigh, Co. Kerry
Bean Uí Chinnéide

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an Samhradh do bhí breis bainne ag na ba agus is ar mhiasa sa churpad a bhíodh sé sa Ghéimhreadh chion gan bheith acu ach an gann chuid dúbhairt Dómhnall le Siobhán seómra an bhainne do glannadh agus an bainne do chur isteach ann. An uair a bhí na ba crúidhte aici do rug sí ar bhuicéad agus chaith sí isteach sa t-seómra é agus dhéin an galar céadhna leis an gcuid eile.
    Do cheap sí go raibh ana ghaisge déunta aici. Do loirg Dómhnall cupán bainne le n-ól agus d'imthig an bhean bhocht amach ach do bhí an bainne go léir súighte ag an úrlár cré. Do bhí an fear bocht a's a mheabhair aici agus níor b'aon ionghadh do é mar níor dhein sí aon rud riamh
    AT1005: Building a Bridge or Road
    AT1386: Meat as Food for Cabbage