Scoil: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    treabhtha a theastuig uaidh an lá san, do b'éigean do dul anáirde ar an gcúl-lochta chun a fhagháil; agus ar an únthairt agus an raobhadh a bhí air thuas, do tharla gur thuit anuas an "brat draoidheachta" go raibh sé roimh roimis sin chómh cúramach air gan a leigint as a sheilbh. Chonnaic sí é a tuiteam anuas, agus b'shin é an uair gur dhein sí an tarna gáire. Do dhein sí fé na dhéin de phreib, agus chuir sí fé 'na gúna i bhfolach é. Annsan do nig agus go ghlan sí na leanbhaí go léir, agus d'imig sí chun na fairrge arís, agus níor chualathas a tuairisc ó shoin.
    Míchéal Ó Fínn
    An Tír Uachtarach, Co. Kerry