Scoil: Loch Coiteáin (uimhir rolla 10049)

Dromickbane, Co. Kerry
Eibhlín, Bean Uí Shúilleabháin

1. Pósaithe
    San inid is mó deineann daoine na h-áite seo do phósadh. De réir na sean-daoine bhíodh mí-ádh éigean ag gabhail le daoine a phósfaí í Mí na Bealtaine. Má pósfair í Mí na Bealtaine beidh cathú ort. Tá piseóga fé leith ag gabhail le pósadh. Síltear nách mbeadh aon rath ag beirt a bhuailfí le socraidh ar slighe dóibh chumh an t-seipéil nó ar filleadh abhaile dhóibh thar éis bheith pósta. Síltear leis gur mhaith an chomhartha é don bheirt an grían do bheith ag taitneamh go soillseach lá an phósta.
    Deintear cheamhnaisí san comharsanacht seo. Síad tuismightheóirí is cáirde na beirte a dheineann an cleamhnas. Nuair a bhíonn sé ar intinn ag fear a ingean do chur i gcríc cuireann sé cara le cunntas cleamhnais dá rogha bhuacalla.
    Stócach a gláodtar ar an nduine a théigheadh leis an dteactaireacht
      1. poetry