Scoil: Clochar na Toirbhirte, Cill Áirne

Killarney, Co. Kerry
Múinteoirí:
An tSr. M. Déaglán An tSr. Marie Thérèse

in a dhíaidh sin gur ó Conndae Chorcaighe a tháinig sé go dtí na Déiseacha.
    Tá Ristéard Ó Foghludha tar-éis deimhniú d’fhagháil gur i Míntín Eogain i n-aice le Tuar na Fola i gCo. Luimnigh a rugadh é. Do réir dealraimh d’fhág sé an áit agus é ana óg agus thug sé aghaidh ar Chonndae Chorcaighe. Caith sé saoghal fánach go leor. Do bhí sé ag síor-dul soir trí Chonndae Chorcaighe go dtí gur aimsigh sé Cathair Phortláirge.
    Do chaith sé sealadh dá shaoghail i n-Íarthar Cíarraighe agus sealad i gCathair Corcaighe, sealad i ndúthaigh an bharraigh mhóir, sealad i gClúain Priost i n-aice le h-Eochaill. Annsan do ghlúais sé isteach ins na Déiseacha. Do réir a thúairisge féin bhí saoghal aerach fiadhain á chaitheamh aige go dtí san.
    Do tháinig athrú meóin air. Rug neart an Creidimh greim ar a chroidhe agus feasta níor chuir sé spéis i n-éin nidh ach i gcúrsaí naomhta. Cuir sé fé i nDún Garbháin agus is ann do cheap sé na hamhrán diadha. Do chaith sé deireadh a shaoghal i gCathair Phortláirge. Do Cailleadh é san bhlíain 1795.
      1. poetry
    Pádraig Mac Cárthaigh