Scoil: Gleann na gCoileach (uimhir rolla 1583)

Glannagilliagh, Co. Kerry
Seán Ó Ríoghbhardáin

Ar an leathanach seo

1. (1)Bhíonn mannt i gcluais gach aon chaith. Deirtear go raibh an céad cat mhair riamh go raibh sé ar bruach locha lá, ag faire chun éisg mharbhú ach gur thuit codlad air. Nuair do bhí sé in-a codlad tháinig madra-uisge amach as an loch agus d'ith sé píosa de'n cluais de agus d'fhág ceapbh cluasach ó shoin.
    (2)Deirtear go dtagann trí smaoineamh ins an gcait gach oidhche chun duine marbhú ach go bhfuil sceamradh air é do déanamh coisg do'n madra.
    (3)Deirtear fós an céad duine a bfeachann an cat air tar-éis dó a aghaidh do nídh gurab é sin an céad duine ins an tig a gheobhadh bás.
    (4)Tá daoine ann agus creideann gur féidir leis an gcat an aimsir dháth rugadh.
    (5)Nuair a chídheann na daoine an cat ag sgriobhadh cos cathaoireach nó búird is dóigh leó go mbíonn stoirm ag teacht.
    J. Lynch