Scoil: Curraichín (B.) (uimhir rolla 15978)

Curraheen, Co. Kerry
Seán Ó Scothlaoich

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    (A mháthair tug an sgeul thuas do Donncadh Ó Seaghdha 6adh Rang. Tá sí na chómhnuidhe i Caladh an Uisge. Tá sí 60 bliadhain daois. Máire Ní Muircheartaigh ó Rinn na nDealgan a bheadh í nuair a bhí sí óg)
  2. Bhí bean i nGleannbheithe fadó. Bhí sí ag caitehamh a saoghail go h-olc. Bhí trí leanbhaí aici agus ní rabh sí pósta. Bhí fonn ar an sagart paróiste an hean díbirt as an paróiste. Aon Domhnach amhain bhí sé ag dul go Gleanncárraig cun Aifreann a rádh. Dúbhairt sé leis an calgútar nuair a bhí sé ag imtheacht an bhean a mhallachtú ón alltóir. Níor thug sé aon freagra don sagart paróiste. Dúbhairt sé an t-Aifreann agus ní dúbhairt sé aon rud mar gheall ar an bhean. Nuair bhí an sagart paróíste ag teacht treasna Bearna Gaoithe, bhí na daoine ag teacht ó Aifreann Gleannbheithe. Stop an sagart
    Donncadh Ó hÉaluighthe
    Máire Ní hÉaluighthe