Scoil: Cill Mac Ciarainn (uimhir rolla 13796)

Cill Mhic Iarainn Thoir, Co. Kerry
Seán Ó Cathasaigh

Bhí beirt cailíní in aimsir cúrsa ag Pailitíneacht is bhí buachaill óg leis sa tig.

Dómhnaill Ua Cúrnáin ón Málainn d’innis
    Bhí beirt cailíní in aimsir cúrsa ag pailitíneach is bhí buachaill óg leis sa tig. Thárla Aoine an Chéasta nuair a bhí rósta an Ríogh ag muinntir an tighe gur dhein an beirt cailín trosgadh a’s do thóg an buachaill patarún leó agus dhein an trosgadh amhail leó. An oidhche sin do cailleadh é nú chuaidh go dtí an saoghal eile as fuair sé radharc an dá shaoghail. Chonnaic sé Máthair an Daibhail is sluasad aici ag taosgadh anamnacha isteach go h-Ifrionn. Thug sí fé féin acht ón uair gur dhein sé an trosgadh ní raibh sí ábalta ar aon lámh a dheunamh de. Fuair sé teacht thar n-ais is bhí sgéal nua aige. Bhí sé na naomh as sin amach. Dúbhairt sé tar éis teacht.
    “Céad moladh le Muire ‘gus dheineas an Aoine
    Bheadh mo chuid pola na dortaibh im thimcheall