School: An Chluain

Cloan, Co. Cork
Tadhg Ó Cearbhaill

1. (continued from previous page)
    cheap sé go mbainfeadh sé geith mór as. Nuair a tháinig an fear go dtí an crois chuir mo shean-athair a láimh amach cun bhreith ar a gcasóig, ach inid geith do baint as is amhlaid a chuaidh a láimh tre corp an fhir. Tháinig eagla mór ar mo shean-athair agus do sheas a hata inairde ar a cheann. Chuaidh sé fé dheín na tighthe agus mórán eagla air agus mórán alluis air leis gur cheap sé gur a b'amhlaid a chaith duine eigin galún uisge anaírde air.
  2. Uair amháin bhí fear ag teacht tre Bearness. Tá tobair in aici an bhearna. Chonnaic an fear a bhí ag teacht abhaile (Diarmuid do b'ainm dhó) fear eile in a sheasamh in aici an tobair. Coimead Diarmuid ag siubhal agus i ngach fichidh slát bíodh an fear ceadna le feiscint. Bhí aithne ag