Scoil: An Mhainistir (uimhir rolla 13130)

Bun an Churraigh, Co. Mayo
(name not given)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086F, Leathanach 05_016

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086F, Leathanach 05_016

Ar an leathanach seo

1. (1) Rugadh an t-athair Mac Siubhne sa Caol. San am sin bhí na saighdiuirí Gallda ar fud na tíre ag marbhadh na sagairt agus na manaigh.
    (2) Táinig siad go h-Acaill agus bhí siad ar thóir an an sagart seo. Do chuaidh an t-Athair Mac Siubhne í bfolach ortha. Annsin do chuairtaigh na saighdiuirí gach teach beagnach ar an Oileán agus fuaiur siad é ins an t Sean-Bhaile. Nuair a chuaidh na saighdiúirí isteach ins an teach seo thosuigh siad ag cur na pící suas tríd an lota ar a raibh an sagart. "O" arsa bean an tighe "marbhóchaidh" siad an sagart bocht." Annsin bí a fios aca go raib an sagart ann.
    Tomás Mac Fionnachtaigh
    Gráinne Ní Fionnachtaigh