Scoil: An Mhainistir (uimhir rolla 13130)

Bun an Churraigh, Co. Mayo
(name not given)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086F, Leathanach 05_023

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086F, Leathanach 05_023

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Mór aige ar thaobh an chruic in aice ne Chime. Thug na daoine Suidheachán Boycott ar an teach niór sin Tighearna Talmhan do b'eadh é. Chuir sé a lán caoirigh ins na h-úilltreacha agus nior mhaith le na daoine é sin. Dhibir siad é as an oileán ar fad.
  2. Ar dtús cartuightear an cre chun bealaigh no go dtighfidh siad go dtí an cloch. Cuirtear sios na carraigreacha mhóra ins an cartú sin agus nuair atá siad sin sios togann an saor-cloiche na ballaí. Nuair atá sé ag deanamh na ballaí cuireann se moirtéal os cionn na clocha móra ag bun an bhalla ar dtús.
    Nuair atá sin déanta cuireann sé dhá cloch sios ar dtús agus os a h cionn sin arís cuireann sé cloch fada ar a tugtar "cloch ceangal." Ag na coirnéail cuireann sé clocha "cúinní." Bionn cuid do na clocha cúinní déanta as stroighin.
    Nuair atá an saor - cloiche ag togáil na ballaí fágann se doras agus fuinneóga ins na ballaí
    Tómas Mac Fionnachtaigh