Scoil: Dubh Éige/Dooega (uimhir rolla 2309)

Dumha Éige, Co. Mayo
(name not given)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086G, Leathanach 03_021

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086G, Leathanach 03_021

Ar an leathanach seo

1. Tá mé in mo gcomhnaidhe in Dubh Éige in Acaill. Sé an fath a tugtar Dubh Éige ar an ait seo. Bhí long briste siar ar na mbuille uair amháin. Tainich suid de na daoine istea go Dun agus dubairt siad go rin siad Dun ar Éige. Annsin tugad Dun ar Eige ar agus ina india sin tugtar Dubh Eige ar. Nil móran mantraca i Dubh Eiga. Tá orain ag na sean daoine a rinn siad fado faoi badai a bhí dhá bathadh sé an t-ainm at ar crobogaide ardá. Tá go leor airmeaca í Dub Eige acht silinsa gur Mac Giollabair, Mac Fionnghaile, agus Í Gallcobhair. Tá teimple tri fichidh daoine ag fáil an phisuin agus tá siadh abalta gaedilg a leabart. Tá chead agus oct
    Áine Ní Fhiongaile