Scoil: Dubh Éige/Dooega (uimhir rolla 2309)

Dumha Éige, Co. Mayo
(name not given)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086G, Leathanach 05_005

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086G, Leathanach 05_005

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean ann uair agus bhí sí ag díol poitín. Sé an t-ainm a bhí uirrí Máirín Ó Mórán, Bhí droch ghárda san áit. Tháinic se an lá seo go dtí teach Máirín agus éadaigh fir tíre air. Bhí sé fluich ag as fuar. "An bhfuil aon bhroan bheag phoitín agat sa teach" a deir se. "Ó níl astór" arsa Máirín. Labhar se chomh deas le Máirín gur thug sí leath phionta dó agus ghlac sí airgead. "Mise an garda" ar seisean annsin agus ta tú ceadtha agam sa deireadh. Dfág sé an buidéal sa teach agus chuaidh sé faoí dhein gárda eile. Bhí Maírín ag caoineadh
    Cáit Nic Conemara