Scoil: Dubh Éige/Dooega (uimhir rolla 2309)

Dumha Éige, Co. Mayo
(name not given)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086G, Leathanach 08_003

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086G, Leathanach 08_003

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean ann fado. Bhí sí in a comhnuidhe leí féin i gconndae Muigheo. Bhí sí in a shuidhe go mall oidhche amhain ag cárdáil nuair a thainic bean isteach. D'iarr sí ar mnaoi an tige peire vardai a thabhairt dí. Dubairt an bean nach raibh sid aice. Tóig sí amach peire as a phóca. Tosuigh an bheirt acu ag cárdáil. Níor fhada gur tháinich bean eile isteach agus dhá adhairc uirri agus thóig sí amach tuirne as a póca agus tosuig sí ag sníomh. Ní raibh sí a bhfad ag sníomh gur tháinich an tríomhadh bean isteach agus tosuigh sí ag sníomh chomh maith. Sa deireadh dubhairt siad go rabadar ag obair go cruaidh agus nach raibh siad ag fághail tar. Cuaidh an bean go dtí an tobar le h-agaidh canna uisge. Nuair a bhí sí ag teacht aráis bhuaail sí a cos in agaodh chloice. "Muise mí ád ort a chloic" a dubairt sí. "Ná habair"
    Sorcha Ní Ghallchobhair