Scoil: Dubh Éige/Dooega (uimhir rolla 2309)

Dumha Éige, Co. Mayo
(name not given)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086G, Leathanach 08_005

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086G, Leathanach 08_005

Ar an leathanach seo

1. Bhí beirt fhear an uair amhain agus bhí siad ar tóir ar cailín amáin. Bhí gradh mhór aici ar fear aca agus bhí grán aice air an bfear eile. An fear a bhí grán aice air is mínic a tiochfadh sé ar chuairt go dtí an teach. Acht an oidhche seo thainich an beirt acu agus
    d'eirig an oidhche go h-olc. Dubhairt fear an tighe leo fannacht go maidin go raibh cruach féir aige le ancóire a cur air agus go mbféidir go dtabhairfeadh siad congnadh dhó. Dímtigh an fear a bhí gradh aicí dó amach ag cur ancóire ar an gcruac agus dfan an fear eile istigh. Nuair a tháinich siad isteach d'iarr fear an tighe air cén fáth náir thainich seisean amhach chomh maith agus dubhairt an fear leis. Ní ag fannacht go dtí an oidhche atá an storm ann a bhíonns mise ar chor ar bith. Bíonn na cruacha ar ancóire agam
    Sorcha Ní Ghallchobhair