School: Doire

An Doire, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Catháin

1. Bhí fear ann fadó, agus sé an t-ainmh a bhí air Gobhán Saor. Thug Rí Shasana chuireadh dó le h-aghaidh an caisleán a dhéanamh
    Lá amháin d'imthigh sé féin, agus a mhach le dhul go Sasana. Nuair a bhí siad leath bealaighe. Dubhairt an t-athair leis an mach an bealach a giorradh. Thosuigh an mach ag rith nó gur tháinigh sé abhaile chuigh an mháthair. D'fiaruigh sí dó tuighe ar fhill sé
    Dubhairt sé gur dubhairt an t-athair leis an bealach a ghiorradh agus céard a rinne thú adéir an mháthair. “Thosuigh mé ag rith adhéir an mach”. Go mba léan sgrios ort a phleice” Tuighe nár thosuigh tú ag innseacht sgéil.”
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Bríghid Seoighe