Scoil: Doire

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí rí agus banríogan ann fadó, agus bhí aon inghean amháin acu. Bhí an-chion acu uirthi mar nach raibh aca acht í. Ní ró-fada nó go bfhuair an bhainrioghan féin bás. Annsin bí an rí in-a bhainthreach. Níor mhaith leis an rí fannacht ró-fhada in-a bhaintreach ba ghearr nó gur phós an rí arís, agus bí aon ingean amháin aca freisin. Bean an-mhí-shlachtmhar a bí san mháthair agus bí an ingean an-mhí shlachtar freisin.
    Bean an-bhreágh a bhí san gchéadh bean agus bhí a h-ingean an-bhreágh freisin.
    Leig an léas mháthair uirthi féin go raibh an-mheas aichi uirthi ar dthús acht mo léan bhí fuath in-a croidhe aichi dith, agus bhí sí ag chumhniú ar sheift éigin chun í a chur
    AT0403: The Black and the White Bride
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes