Scoil: Teach Chaoin (B.) (uimhir rolla 6830)

Teach Chaoin, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Maoilearca

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Mhainistir Teach Chaoin go dtí an tobar i nGarbhloch agus gurbh é an bóithrín seo a ghabhadh na mná riaghalta go dtí an tobar. Deireann na sean daoine san ait seo go raibh lorg láimhe agus ghlúin Naoimh Padhraic ar lic atá in aice an tobair acht níl siad le feiceál anois.
    Seo e Mathrun Pádhraic a fuaireas ón máighistir agus deir seisean go bhfuair sé ó sean duine in Iorrus e agus gur scríobh sé síos é.
    Mise agus Unais agus arm ghlais dís nár bhain dúinn rúd Creidimh Níl nídh crádh ar crádh náire. Beannacht leis an anam a bhí i gcorp fháinne agus le anam gach neach. A raibh ag an urnaighe go Beart, agus ní facthas ariamh nídh Ba náirighe. Bhí folt bláth banana, aghaidh chaoin chorporda, cuma seang cúmhthra beal fóth fóchaill, ceart dhá mholta agus fear a phairte cléithe. Nach iad na buaidheanna crúganta, diagánta fagaim-se ar an aithne sin, agus ar aon neach na ceilltear é. Nil aon duine a déarfas mo mhathrun-sa ag dul in seilbh na
    Séamus Ó Maoilearca