Scoil: Gleann Caisil (uimhir rolla 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Antoine Ó Donnchadha

Ar an leathanach seo

1. Fadó i n-Éirinn phósadh na daoine uilig a bhí le pósadh idir Oidhche Nodhlag Beag agus Márta na h-Inide. Deir na sean daoine gurbh é sin an tráth ceart chun pósadh a dhéanamh agus go bhfuil sé an -ádhmhail. Go dtí an lár atá indiú ann pósann an [ch]uid is mó de na daoine an tráth seo de'n bliadhain go mór mhór na daoine fá'n dtuaith.
    Tugtar an Inid ar an aimsir ó lá Nodhlag na Ban go Céadaoin na Luathraidh. 'San am seo seadh déantar na cleamhnais. Bíonn féasta mór ag na daoine oidhche Máirt na h-Inide mar is í an oidhche deireannach é roimh an Chairgeas. Tá nós ag na daoine pancóga a dhéanamh an oidhche sin freisin. Máirt na h-Inide an lá deireannach chun pósadh a dhéanamh go dtí Dómhnach Cásga.
    Is mí-rathamhail na laetheannta seo chun pósadh -
    Dia Luain, Dia Céadaoin, Dia h-Aoine agus Dia Sathairn.