Scoil: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mhaigh Eo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear agus a bhean ann fadó agus ní raibh aca acht mac amháin. Bhí an Mac seo ag cúrtuigheacht chuile oidhche agus bhíodh sé ag gcómhnaidhe e cuir tomhaiseann a chuile dhuine ar an mbaile. Chuaidh sé ag a athair mór ag cúrtuigheacht oidhche amháin agus thosuigh an t-athair mór ag cuir tómhasanna air. "Tómhas", arsa an t-athair mór, "cé mhéad cnámh ata íonnat." "Timcheall agus mile" arsa an gasúr. "Agus é an chaoí a bhfuil fhios agat sin" arsa an t-athair mór. "mar d'idh mé scadán ar mo dhinnéar."
  2. Bhí an Tighearna talmhan ag teacht abhaile o' an ainach oidhche amháin agus caitheadh urchar leis agus briseadh a chos. Bhí Tomás Bairéad ag teacht ó' an aonach an oidhche
    Síghle Ní Cearbhalláin
    Mártan Ó Cochtaraigh