Scoil: Louisburgh (uimhir rolla 5128/9)

Cluain Cearbán, Co. Mhaigh Eo
Thos. J. Morahan

Ar an leathanach seo

1. Cloistear trácht ar an loch seo go minich ní amháin ibparoíste Cill Gaobhar acht igcuid mhaith paróisdí san gcomharsanacht. Nóstar a lán, lán sgéalta faoi'n loch céadhna agus creidfidh na sean-ionduirí in abfhírinne go h-éag.
    Tá an loch fhéin lé feiceál i nDúbhach Mhic Eoín - sráid-bhaile atá suidhte timcheall 4 mhíle siar ó baile Mór Cluan Cearbán. In allóid do chomhnuigh trí eala ar an loch, bhí sé de nós acu a theacht idtír an tráthnóna roimh ré agus a chur in iúil go raibh duine eicínt lé bás d'fhághail tré'n a sgiatháin a chraitheadh fó thrí.
    Go dtí lé déanaige do bhí 3 clocha cruinn ar an dtráigh cois locha agus an té go mba mhian leis go dtuitfeadh mí-ádh ar a námhad
    1. am
    Clementín Ní Mhóracháin