Scoil: Baile an Chaisil B.

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Mícheál de Búrca

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí airm Ghuaire a bhí sa dhun ag fághail lamh in uachtair orra, agus thoisigh airm an Easbuig ag druidim siar, mar eadh, lean airm anRíógha iad. Mealuigheadh trí criatrach agus trí portach iad agus nuair bhí a neart contabhairt ann, tháinig an dara leith d'airm an Easbuig in a ndiaidh, agus ní raibh aondul amach ag airm an Riógha. Marbhuigheadh gach mach mathair dhíóbh agus Guaire na measc. Cuireadh iad agus a ríógh. Rinneadh puill agus cuiread ochtmhar no naonbhar dhíobh i ngach ceann. Cuireadh "Carn" os cionn gach uaighe. Tá na cárnán le feiceál go fóíll. Tá rían an dúna idir an "Cathairlín Geal" agus an fhairrge.
    Deirtear gur san t-SEACHTMADH aois a thárla sé seo.

DÚN GUAIR (Ghuaire) - Tá poll nó pluais ar a tugtar Dún Guaire i gCill Bhrighídhe, thimcheall mile ó Dhún Éinigh. Deirtear gur in am chogaidh nach marbochaidhe go deó duine a rachais isteach san phluais sin. Chuaidh mada síos an tráth agus an oidhche sin cualadh é ag tafaint shíos faoín talamh, ag Ceathramha an Éadain, thimcheall is míle ó'n áit a ndeachaidh sé síos.
    Máirín Bean de Búrca
    Mártán Maol Fhabhaill