Scoil: An Cheathrú Mhór

Ceathrú Mhór Leacan, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Glacáin

casán anonn is anull, mar ni raibh aion chairt ná carr ann.
    Bhí casán a' dul le h ais an bhaile seo, on baile bhí taob thuas de, anonn go dtí Cnoc na Croithe (áit a bhfuil lorg na croithe fós, le feiceál ar thaobh an chnuic).
    Aon oidhche amháin tháinig "pedlaer" go dtí an baile thuas, sé sin baile Cnoc Atha Liag. Le coinfheadtar an trathnóna chonnaic sí é, agus nuair a bhí roinnt carraidhe díolta aige, shiúd leis síos an casán ag tarraingt ar an lár bhaile. Casadh fear ar an gcasán dó agus d'iarr an fear air, cén áit a gcaithfeadh sé an oidhche.
    "Tá súil agam go bhfuighidh mé loistin ins an baile seo thios" arsa an pedlear.
    "O" arsa an fear, "ní maith an cáil atá ar an mbaile sin. Tá súil agam go bhfuighidh tú slán as."
    Chuaidh an pedlear go loistín an oidhche i gceann des na tighthe agus bhí failte mhór roimhe, mar a raibh aoinne chómh plasach ná chómh glic leis na daoine e cómhnuidhe ar an mbaile sin.
    Tar-éis suipear a chaitheamh d'iarr siad ar an bpedlear an raibh aon sgéal - nuaidh
    Áine Ni Ghiolla Riogh