Scoil: Áird Mhór, Eóchaill (uimhir rolla 3858)

Aird Mhór, Co. Phort Láirge
Risteárd Neancól

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Go doch an mhaidean sin cé thiocfadh go dtí an tigh nach an tSicín. Bhí muinntir an tighe an-tré-na-chéile. D'fiafruigh sé díobh an raibh aon stróinsear aca sa tigh agus dubhradhar go raibh: "bhfuil sé istigh" arsa se? "Tá" arsa siad. "Tá sé in a chodladh fós." "Is fada aríst a mhúchfaidh sé sin aon solus orm-sa" arsa sé ag dul go dtí an seomra. "Dé chúis a mhúch tú an solus san aréir?" arsa se le Pádruig "Mar nach solus ceart é" arsa Pádruig. Bhí buideal beag dubh in a laimh agi'n t-Sicín. "An n-ólfá an deoch seo" arsa sé le Pádruig. "Ólfaidh mé" arsa Pádruig Chuir sé amach i ngloinne é sa t-slighe go nólfadh Naomh Pádruig é. Rug Pádruig ar an ngloinne, bhain sé fioghar na Croise ós cionn an ghloinne agus d'ól sé an deoch. D'imigh an t-Sicín leis agus áthas air. Shíl sé go raibh deire le Pádraig mar bhí nimh sa deoch aige. Nuair a bhí sé imighthe d'eirigh Pádruig agus d'iarr ar bhean-an-tighe cá raibh comhnuidhe ar an Sicín. Shíor sa ghleann san a' bhfuil na daoine ag cáthadh arbhair. Nuair a chonnaic an tSicín Naomh Pádruig ag teach tháinig eagla air agus dhein sé gráinne coirce dó fhéin agus chuaidh sé i bhfolach sa charn. Bheannuigh Naomh Pádruig do's na daoine agus bheannuigheadar san dó. "Cá bhfuil an tSicín?" arsa Naomh Pádruig. Dubhradar leis go raibh sé imighthe i bhfolach sa gcarn luachán. "B'fearra dhíbh dul i leath-taoibh" arsa N. Pádruig "tá codladh ar an bhfear sa. Chuadar i leath-thaoibh. Thóg Pádruig a leabhar amach agus thosnuigh ag léigheamh tharraing sé an dá ghleann i gcoinne a chéile agus tá an t-Sicín sa
        1. naoimh
    Liam Ó Loinnsigh