Scoil: Mucros (uimhir rolla 5364)

Mucros, Co. Dhún na nGall
Aodh Ua hEigeartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus bhí piosaí de shean potaí, agus piosaí de buideail agus clocha beaga ann. Bhí súil aicí é a tachtadh. Diarr sí ar Cú-chulainn ar mhaith leis braon tae. Dubhairt sé go rabh án ocras. Thug sise an tae agus an t-arán dó agus dith sé an t-iomlán. Nuair a bhí sé réidh mhusgail an leanbh agus diarr Cúchulainn air éirigh. Déirigh sé agus dubhairt le Cúchulainn go rabh cleas deas aige a thaisbhean a a athair dó. Chuaidh an beirt aca amach agus fuair an fathach baraille mór. Cuaidh siad suas ar malaidh mór a bhí i gcúl an thighe. Chuaidh an fathach suas ar an barraille agus dimthigh sé síos an malaidh agus thiocfadh leis fhathaigh é fhéin a chongbheailt air nuair a bhí sé ag teacht thart. Nuair a thainig sé go bhruach na fairrge thainig sé de, agus thug sé an barraille leis suas go dtí mullach na mallán arís. Diarr sé ar Cúchulainn é a deánamh. Rinne sé go maith, agus nuair a thainig sé go bun ní thiocfadh leis teacht de. Thuit sé, bhris sé an bhruach agus chuaidh sé fhéin agus an bruach isteach san fhairrge agus báitheadh é. Tá [“Tóin]? an
    AT1149: Children Desire Ogre's Flesh