Scoil: Lougheraherk (uimhir rolla 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Dhún na nGall
Máire Nic Ceannfhaola

1. (gan teideal)

Bhí Rí ann aon uair amháin agus is fad ó bhí. Thug sé cuairt ar Easbog uair éigin agus dubhairt sé leis "muna dtiocfadh leis trí ceisteanna a fhuasgladh in a leitheid seo d'am go gcaillfeadh sé a cheann.

Bhí Rí ann aon uair amháin agus is fad ó bhí. Thug sé cuairt ar Easbog uair éigin agus dubhairt sé leis "muna dtiocfadh leis trí ceisteanna a fhuasgladh in a leitheid seo d'am go gcaillfeadh sé a cheann. Socrughadh annsin ar an t-am a dtiocfadh sé i láthair an Riogh leis na ceisteanna a fhuasgailt. Bhí an t-Easbog dubhach dobhrónach ag smaoitiughadh ar an cheineamhaint a bhí i ndán dó. Bhí aodhaire ag an Easbóg agus bhí bean agus clann aige-san le saothrughadh dóibh. Cibé ar bith, thug sé seo fá dear an chuma trom-chroidhtheach a bhí ar an Easbog agus lá amháin d’fiafruigh sé do an rabh rud ar bith ag cur imnidhe air. D’innis an t-Easbog an scéal dó. “Ó! níl moill sin a leigheas” arsa’n t-aodhaire.
    AT0922: The Shepherd Substituting for the Priest Answers the King's Questions
    Seán Mac Niallghuis