Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Dhún na nGall
M. Ní Amhalaghaidh

1. Conall Ui Cormaic:
    Sin feár ata ina comhnaidhe i n’Doire-Leach-Conaill darbh ainm Conall Ui Cormaic Duine stuamdha ceilidh a bhí ann agus nuair a bheirfeadh sé fréagra ort, bheirfeadh se frg. (a f) ort le h-amhran no le rud eigin. Oidhche amhain san Fhoghmhar ta cupla bliadhain o soin. D’fag cuid iasgairi Dhoire-Leach-Connaill a gcuid badaí ar ancaire. Thainig sgaifte de dhaoini oga thart agus chur amach na badaí i lar na h-oidhche na agus chuaidh a iasgaireacht. Ce bith mar bhí fuair siad suas le scor brádain uilig. Se seo ainmneacha na n’iasgairí. “Sean O’Cnaimhsighe, Domhnall Ui Gaoithín, Seamus O’Cnaimhsighe, agus Aodh O’Domhnall. Chonnaic Seamus O’Cnaimhsighe na badaí amuigh agus bi fhios aige go maith caide a bhí ar chois. Nuair a chualaidh Conall Ua Cormaich seo, rinne se amhran fa dtaobh daobhtha agus seo é.
    Deirigh Conall craithbheach amach ar na h-airdibh ag sgairtigh le Domhnall Mór, ca rabh a comraduidhe.
    Dimthig Domhnall Mór an meid a bhí ina cnamhaibh
    Ag sgairtigh ar an bharsair mar bhí Seamus Og O’Gaothin.