Scoil: An Róisín (uimhir rolla 4738)

An Reannaigh Dhubh, Co. Dhún na nGall
Cathal Ó Ceallaigh

Ar an leathanach seo

1. Tá mé mo chomhnuidhe i dTobarcaoin í bparóiste Theampall Cróin. BhÍ ibhfád níos mó tóighthe ins an bhaile seo fád ó shoín na mar atá anois. 'Sé O'Dómhnaill an sloinne is cóitiontachta thart fá seo. Tá sglátaí corr a bhéith air achan teach ins an bhaile seo.
    Tá tobar deas fíor-uisge annseo a's is ón tobar seo a fuair an baile a áinm.
    Níl mórán peinsinóirí thart fá seo, níl ach cúpla fear ann ós cionn seachtmochadh bliadhain ar fád. Bhí mé ag cainnt le bean amhain dar b'ainm "Anna Nic Úistean" as Tobarcaoin agus dubhairt sí gur chuala sí sgéal gaedhilge fá dtaoibh de lanamhain a bhí na gcomhnuidhe
    Tobar Caoin, Co. Dhún na nGall
    Sorcha Ní Laoghóg