Scoil: Leitir

Teampall Cróine, Co. Dhún na nGall
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal a 4 (ar lean)

Bhí fear ann ám amháin agus lá amháin bhí sé thíos ag bun an t-sruthain. Ní rabh teine ar bith ag a muinntir sa bhaile.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    tuighthe agus níor shiubhal sé ariamh gur cuireadh na trí sluasde creáfóige air.
  2. Scéal a 5

Fad o shoin bhí bean i n-a comhnuidhe i gClochar a' Chulainn. Bhí sí pósta a bhí an fear s'aicí marbh. Ní rabh páisde ar bith aici acht giorsach amháin agus bhí uaigneas ar an bhean go minic.

Sgéal a 5.
    Fad oshoin bhí bean i n-a comhnuidhe i gClochar a’ Chulainn. Bhí si pósta a bhí an fear s’aicí marbh. Ní rabh páisde ar bith aici acht giorsach amháin agus bhí uaigneas ar an bhean go minic.
    Shíl na daoine uilig gur banaltra a bhí inntí : no ní rabh banaltraigh ar bith ag gabháil ins an am.
    Oidhche amháin tháinig fear fa n-a coinne. Bhí sí i n-a luighe agus d’eirigh sí.
    Bhí capall leis agus chuaidh an bheirt ar an chapall. D’innis an fear díthe gach aon rud a glachad no go mbéadh sí i n-a sidheóg agus nach dtiocfhadh léithe dul ‘un an bhaile níos mo.
    Nuair a bhí sí istoigh ins an teach thug an fear ola díthe. Tháinig rud éiginteacht ar a súil agus chuir sí an ola air. Chuaidh sí ‘un n-a bhaile. Rinne an ola leath sidheóg díthe.
    Trí lá i n-a dhiaidh seo bhí sí ar aonach. Chonnaic sí an fear (cu) a’ teacht chuicí. Labhair sí leis agus ní rabh sé sásta léithe ar
    Nóra Ní Laodhóg
    Brian Mac Cáilín