Scoil: Dún Lúithche (uimhir rolla 16423)

Dún Lúiche, Co. Dhún na nGall
Séamas Mac Giollabhrighde

Seo an bharamhail a thug sé annsin.
    Fad ó shoin ‘ arsa seisean “i n-am na soithig seoltorachta agus sul ar bunughadh an “ compais; ba ghnáthach leis na mairneálaigh seal fada a chaitheamh ar an fhairrge agus gan aca acht buille fá thuairim ca rabhadar.
    Anois is aríst rachadh seoltóir suas go bárr crainn le breathnughadh an rabh talamh cómhgarach.
    Ag bualadh isteach daobtha le cósta dhúin na nGall, ba é an sliabh seo faoi cheist a bheirfeadh ar an tsúil de thairbhe aoirdeacht, agus is dóiche gur seo mar labharfadh an máirnealach.
    Tchím an oir-geal –( Eastern Brightness). Níl mé rádh go bhfuil seo fíor, no ní raibh ann ach buille sa dorchadas, acht mar sin féin thiocfadh leis a bheith comh fíor leis na baramhlacha eile. Ar sgor ar bith níl fhios agamsa go fóill cad is ciall le ainm an tsléibhe seo.
    An Earagail, Co. Dhún na nGall
    Séumas Mac Giolla Bhríghde