Scoil: Druim na Rath (uimhir rolla 12428)

Droim na Rátha, Co. Dhún na nGall
Éamonn Mac Dhúrnáin

acht seacht míle punta. Se ór uilig a bhí ann.
    Acht fa Seán chan fhaca duine ar bith e, no nar chualaidh duine iomradh air an lá sin go dtí an lá indiu, agus níl fios againn caidé tháinic air. Deir cuid de na daoine go dteacuidh na Franncac agus gur éirigh sé a' bheith na oifigeach i n-Arm na Frannchac, agus abrann duine eile go dteacuidh sé síos go cois na fairrge i Loch Súiligh agus go rabh long Sasanach annsin, agus go bfuair na mairnealaibh greim ar Sheán bocht agus go dtug siad e go dtí an Oileain Úir agus gur díoladh annsin e na sgleabhuidhe, agus sin an sgéal a chualaidh mise fa dtaobh Seán Crosach.
    Éamonn Mac Dhúrnáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)