Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Múinteoirí:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Daoine Cáileamhla.
    Ba iad Brian Mac Ghiolla Cheara agus Seán Ó Gallchobhair an da fhear a ba láidre ins an cheanntar seo uair amháin. Ba iad Tuathal Ó Dubhthaigh, Gleannraithnigh, agus Pádraig Mac Laithbheartaigh, Dumhaigh, agus Éamonn Mac Laithbheartaigh, Dumhaigh, agus Micheal Mac Ghiolla Bríghde, Mélmór na fir a ba luthmhara a bhí ins an áit seo. Bhí Michéal Mac Ghiolla Bríghde ábalta breith ar choiníní nuair a bhí sé óg, agus bhí Éamonn Mac Laithbheartaigh ag baint gach rása a bíodh fá’n áit. Bhí Tuathal Ó Dubhthaigh ábalta breith ar cóinín fosta agus bhí sé ábalta coigbháil suas le capall. Ní rabh aon fhear fan áit seo a bhí comh maith ag léimnigh le Maghnus Ó h-Oireachtaigh na Dúnaibh. Bhí sé ábalta léim a thabhairt thaire dhíog a bheadh trí slata an léitheadh. Bhí Eamonn Ó Gallchobhair, Árd Bán, maith ag snamh agus bhí sé ábalta míle amháin a shnamh i leath uair. Ba Seán Mac an t-Sana Gleanniughraigh
    Padraig Ó Buadhaigh
    Na Dúnaibh, Co. Dhún na nGall