Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Tomás Mac Fhionghaile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cuireadh na céadtaí de thionnontaidhe bochta a's seilbh a gcuid talaimh agus fuair morán acú bás ar taobhanna na mbéaleach mór le fuacht agus ocras. Sé Leitrim atá ina thigearna talaimh ar an áit seo, agus níl sé cruaidh ar na tionnonaidhe bocht, ar chór ar bith. Tá cuid de na tighearnaí talaimh agus ní iarrfadh siad de phléisiú, acht ag ruaigeadh na dtionnontaidhe mbocht amach a's a gcuid talamh.
    Nuair nach mbíonn na daoiní ábalta a gcuid ciosanna a dhiol, ba gnathach leis na tionnontaidhe iad a chur a's a gcuid talaimh. Níl oiread daoine da ruaigeadh a's a gcuid talaimh anois, aas ba gnathach i bhfad ó shoin in Éirinn. Deirtear nach rabh deachmhaidhthe ar bith da gcruinniughadh fa'n áit seo am ar bith.
    Gráinne Ní Ghallchobhair,
    Doire an Chasain