Scoil: Ceann an Largaigh (uimhir rolla 14887)

Cionn na Leargaí, Co. Dhún na nGall
Eithne Ní Ghiolla Séanaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bí maigistir beag ag múineadh na bpáistí ann. Bhí se bacach agus bhí sé ag siubhal le bata, agus ní thiocfadh leis siubhal gan an bata a bheith leis.
    Ba ghnáthach leis ól go minic, agus lá amhain bhí sé ag buaileadh na bpaistí. Bhí sé na shuidhe ar an cathaoir indiaidh sin agus fuair gasús an bata, agus dfhág sé amuigh é. Ní thiocfadh leis éirighe le iad a bhuaileadh, nuair nach raibh an bata aige, agus ní thiocfadh leis siubhal gan an bata. Nuair a leigeadh sé iad amach ag an lón dimtheóchadh siad leóbhtha, agus ní tíocfadh siad aráis ag an am. Ní raibh clog ar bith aca san am, agus caitfeadh sé fead a dhéanamh leis an am a innse dóibh.
        1. foirgnimh
    Eibhlín Ní Laithbheartaigh