Scoil: Gortnabrade (uimhir rolla 15706)

Gort na Brád, Co. Dhún na nGall
Tadhg Mac Pháidín

Ar an leathanach seo

1. Bhí an crógáin agus a bhean beo san áit seo. Fuair a bhean bás la amháin san gheimhreadh. Nuair a bhí siad á cur bhí cioth mór ag teacht, nuair a bhí na fir ag cur fóide ar an uaidh. Nuair a bhí an obair réidh, agus na fir ar fasgad nuair thainig an cioth. "Manam arsa an crógán go bhfuil obair ghasta déanta againn." Deirtear an sean fhocal sin ó shoin, nuair atá obair ar bith déantya san am cheart.
    Chan é lá na gaoithe lá na scoilb
    Bhí sagart ann fád ó shoin, agus ni dhearna sé seanmóir aríamh. Domhnach amháin chuaidh sé suas ar an altóir le seanmóir a dhéanamh. Shuidh na daoiní, agus shocruigh siad iad fhéin síos ag feitheamh le seanmóir mhor an lá sin. Nuair a bhí siad uilig ag éisteacht go cúramach. Dubhairt an sag-
    Anna Ní Ghallchobhair