Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chuid éadaigh a bhaint de. Dubhairt an bhean leis go gcaithfead sé iad a bhaint de agus dubhairt sí go musglochadh sí é i n-am fá choinne an torradh ach nuair a tháinig an lá char mhusgail sí é go rabh an torradh réidh le h-imteacht. Chuir sí na shuidhe é, thoisigh sé a chuartadh a chuid éadaigh agus dubhairt sise go rabh a chuid éadaigh air. Thug sí do a bhata agus chuir ar shiubhal tarnacht é. Shiubhal sé leis go dteachtadh sé fhad leis an torradh. Nuair a tháinig lucht an torraidh é ag teacht leag siad síos an comhnair agus rith siad ar shiubhal. Bhuail sé buille dé'n bhata ar an comhnar agus dubhairt sé leo, tarraingt (?) arais," ars an fear. Na déan sin anois ars an fear a bhí marbh. Thóg sé an clár dé'n chomhnar agus d'éirigh an fear amach agus chuaidh an bheirt na bhaile. Annsin díol an Tighearna an cíos dó'n triúr aca.
    AT1406: The Merry Wives Wager
    Suibhán Ní Fhríghil