Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Glaodhann lucht siubhal go dtí mó teach-sa go minic. Corr-uair thig na daoine céadna agus corr-uair bíonn daoine eile leo. Ní innseann siad an ainm ceart nó cé th-as iad. Bíonn ainm úr aca i n-gach teach.
    Mac Fionnlaigh
    Ó Málaigh
    Bíonn earraidhe beaga leó amannaí. Bíonn cúpaí, fáinní, pioctiúrí agus a lán earraidhe beaga eile leo. Ceannuigheann siad na h-earraidhe ins na siopaí, agus go minic bíonn earraidhe leobhtha a gheobhann siad na luighe sa charn aolaigh.
    Bíonn málaí leo fosta. Choinnuigheann siad a gcuid eadad leapa sná málaí. Go minich bíonn siad ag iarraidh préataí lé cur ins na málaí.
    Go minic ní bhionn mórán fáilte rompa na thig siad ró-mhinic. D'fannochadh siad fada go leór dá leigfidhe daobhtha, ach éirigheann acha n-duine tuirseach dobhtha.
    Ní bhíonn aon ghreim bidh leo. Bíonn siad ag iarraidhe déirce i ngach teach. Bíonn siad ag iarraidh uibeacha, plúr, aran, préataí, agus ma fheiceann siad éisg ar bith crochta sa teach bíonn siad a iarraidh fosta. Iarann na mná leobhtha ar éideadh. Ghlacadh siad airgead
      1. daoine de réir aicme
    Brigid Ní Earcáin